A VoIP technológia előnyei - ügyfélszolgálat a felhőből

Papp Péter2022.10.13.

Rugalmasság. Azonnali rendelkezésre állás. Kedvező ár. Ezeket a kifejezéseket bármikor szívesen halljuk, főleg, ha vállalkozásunk fejlesztéséről van szó. Ráadásul ebben az esetben nem is kell kettőt választanunk a felsoroltak közül!

voip technológia

Áttekintés

A nagysebességű informatikai hálózatok térnyerésével okafogyottá vált a dedikált telefonos hálózat kiépítése és fenntartása. A VoIP (Voice over Internet Protocol) azt jelenti, hogy a hang és multimédia forgalom a számítógépes hálózatokon, az internet által is használt átviteli protokollon történik, elérhetővé téve olyan funkciókat, amik a hagyományos telefonos technológiával nem, vagy csak külön berendezések segítségével volt megvalósítható. A kollégákkal és ügyfelekkel történő telefonos kommunikáció lokációtól függetlenné vált – a távmunka elterjedésével ez különösen nagy előnyt jelent. A mellékek a telefonközponthoz az interneten keresztül is csatlakozhatnak. A modern böngészők által széleskörűen támogatott WebRTC protokoll segítségével akár számítógépünk böngészője is telefonkészülékké válhat!

Költségcsökkentés, azonnali rendelkezésre állás

A hagyományos telefónia visszaszorulásával már nem szükséges bizonyos hardver elemek üzemeltetése - gondoljunk a gyártó függő digitális telefonkészülékekre, ISDN fővonalakra. A telefonközpont, és az ügyfélszolgálatokon működő VoIP alapú Call Center/ Contact Center rendszerek akár teljes mértékben szoftveres megoldások is lehetnek. Az üzembe helyezés és működtetés költsége jelentősen lecsökken: nincs szükség drága berendezések megvásárlására, üzemeltetésére. Az egyes komponensek telepítési ideje jelentősen rövidül, sőt, akár teljesen megszűnhet: virtualizáció esetén nem szükséges semmilyen hardver elemet megvásárolni ahhoz, hogy ügyfélszolgálatunk működni kezdjen.

Rugalmasság

A tisztán szoftveres megoldás fontos tulajdonsága a rugalmasság, skálázhatóság, ami lehetővé teszi, hogy a VoIP rendszert pontosan az üzleti igényekhez szabjuk. Néhánytól akár több ezer ügyintézőig terjedhet a kapacitás – az egyetlen limitáció a sávszélesség. A PC-ken és mobiltelefonokon futó VoIP kliensek a sokat utazó üzletkötők, és vezetők munkáját könnyítik meg. Igény szerint lehet a magas hozzáadott értékű funkciókat ki és bekapcsolni, mint például távmunka, hangposta, video hívás és a hívás rögzítés. Valós idejű és visszamenőleges statisztika kérhető le a hívások teljes életciklusáról.

Jövőállóság

Az IP telefónia használatával jövőálló megoldásunk lesz. A távközlési szolgáltatók az elavult, réz alapú hálózataikat egyre kevésbé tartják karban, folyamatosan vezetik ki. Ez azt is jelenti, hogy megszűnik a hagyományos analóg és ISDN fővonali szolgáltatás. Helyükre az IP alapú fővonalak lépnek, amik többek között magasabb hibatűrést, redundanciát, bővíthetőséget, illetve egyszerű hívószám mozgatást tesznek lehetővé.

A többcsatornás, úgynevezett multichannel/omnichannel contact center-ekkel az ügyfelekkel történő interakció kilép a hagyományos telefonbeszélgetés keretéből, és többek között az email, SMS, web konferencia és azonnali üzenetküldő alkalmazások is bevonhatóak a kommunikációba. A beépülő modulok a közösségi hálózatokon való jelenléttel újabb csatornát nyitnak ügyfélszolgálatunk felé. A különböző kommunikációs csatornák között zökkenőmentesen válthatunk, így az általuk preferált módon léphetünk kapcsolatba ügyfeleinkkel.

Hibatűrés

A VoIP telefónia is profitál az IP hálózatokra jellemző hibatűrésből, például kiesés esetén gyors átállás tartalék hálózatra, illetve redundáns elérés a különböző hálózatok között.

Miért felhő?

A fenti előnyök maximális kihasználásához célszerű az ügyfélszolgálati rendszert a felhőbe költöztetni, és szolgáltatásként igénybe venni; ilyen módon a lehető legrövidebb idő alatt hozzáférhetünk a legmodernebb megoldásokhoz, az igényekhez passzoló kapacitással, és funkciókkal. A felhőben futó rendszerek esetén nem szükséges semmilyen hardver elemre beruházni, így nincsenek induló költségek, valamint biztosak lehetünk benne, hogy csak azért fizetünk, amit valóban használunk. A szakértők által megfelelően méretezett és kiépített rendszerek biztosítják a rendelkezésre állást, és a biztonságot. Gondoljunk arra, hogy a felhős rendszer üzemeltetőjének az egyetlen feladata, hogy a fentieket biztosítsa – az üzletnek nem szükséges ehhez erőforrást biztosítani.

Egy hirtelen leállás, vagy adatvesztés komoly költségekkel jár - az adatközpontok által biztosított infrastruktúra ezeknek az esélyét szinte nullára csökkenti az akár iparágban sztenderd öt kilences rendelkezésre állás elérhetőségével. Az automatikus frissítéseknek köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy rendszerünk mindig a legfrissebb szoftvereket futtatják. A legmodernebb VoIP telefonkészülékek mellett, használhatóak PC-n vagy mobiltelefonon futó VoIP programok, Windows-on, macOS-en, illetve Android-on és iOS-en. 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, ne késlekedjen kapcsolatba lépni velünk. Értékesítő kollégánk minden további kérdésére szívesen válaszol.

Bravonet

További bejegyzések

Azonos kategóriában:

© 2022 Bravonet Kft. All rights reserved | Adatvédelmi téjékoztató